Nieuw jaar, nieuwe duurzame kansen

30-12-2019

Voornemens voor het nieuwe jaar, we kennen het allemaal wel. Ik wil vaker naar de sportschool gaan, ik wil stoppen met roken en van dit soort voornemens zijn er nog vele meer.
Maar heb je wel eens aan duurzame voornemens gedacht? In deze blog worden er een aantal benoemd en misschien kun jij door middel van Ă©Ă©n van deze tips op een hele eenvoudige manier een steentje bijdragen aan een schoner milieu.

Voeding

Veel mensen consumeren elke dag wel een stuk vlees bij het avondeten. Maar inmiddels is het bewezen dat veehouderijen een grote impact hebben op het milieu. 14,5% van alle broeikasgassen komen namelijk uit de veehouderij en voor het vervoer moeten veel bossen gekapt worden en is er  veel water voor nodig. Je maakt al een groot verschil door één dag per week je vlees te vervangen voor wat anders. Zo zijn er heel veel lekkere vegetarische gerechten of vleesvervangers.

Kies vaker voor seizoensgebonden groenten en lokale producten. Milieu Centraal heeft een zoekmachine waarmee je kan zien welke groenten en fruit in een bepaalde tijd van het jaar het meest duurzaam zijn. Let ook op producten met een duurzaam of eerlijke-handel keurmerk. Hier vind je alle keurmerken op een rij.

Leven

Na de olie-industrie is de kledingindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Let er bijvoorbeeld op dat je niet elke week weer met een leuk setje thuis komt. Ben je nou toch een echte shop-aholic, dan zijn er ook veel duurzame kledingmerken. Op het internet zijn er veel merken te vinden die duurzame kleding verkopen. H&M heeft zelfs een duurzame lijn genaamd “Conscious”.

In plaats van altijd met de auto te gaan, zou je eens een keer met de trein kunnen gaan. Zo zijn er bij Kruidvat heel vaak aanbiedingen waar je voor een niet al te groot bedrag een hele dag onbeperkt kan reizen. Tegenwoordig rijden alle treinen in Nederland op groene stroom van windmolens en de NS heeft als doel om in 2020 volledig klimaatneutraal te opereren.
Reis je dan toch liever altijd met de auto kies dan voor een zo zuinig mogelijke auto en als je met een collega, vriend of familie ergens naartoe moet rijden, rijd dan gezamenlijk in Ă©Ă©n auto.

 

Huishouden

De CO2-voetafdruk van een huishouden in Nederland is gemiddeld 20.500 kilo per jaar. Hierin is alles meegeteld: energie in huis, dagelijks vervoer, vakanties, eten, en alle spullen die we jaarlijks kopen. In de wereld is het gemiddelde zo’n 7.000 kilo per jaar. Hier kan in Nederland dus nog veel veranderd worden in het kader van duurzaamheid. Een simpele manier is al door je traditionele giftige schoonmaakproducten te vervangen door ecologische schoonmaakmiddelen.

De schoonmaakmiddelen van HYGENIQ zijn biologisch afbreekbaar en zijn 100% veilig voor mens, dier en milieu. De producten zijn onder andere verkrijgbaar bij de Albert Heijn, Hanos, Plentyparts en bol.com.

Zet je verwarming een graadje lager. Dit is niet alleen energiezuiniger, het is ook goedkoper! Als je het koud hebt, doe dan lekkere dikke sokken en een warme trui aan. ’s Nachts kun je de verwarming helemaal uitzetten en dan doe je de verwarming in de ochtend gewoon weer aan, alle beetjes helpen.

Scheid je plastic thuis van het gewone afval. Plastic is namelijk ook slecht voor het milieu. Met de  gescheiden plastic verpakkingen van huishoudafval maken wij weer onze verpakkingen.

Gebruik geen droger maar laat je was als het kan lekker buiten drogen. Wanneer het niet warm genoeg buiten is hang het dan aan een wasrek of waslijn binnen. Hierdoor verminder je stroomverbruik, wat goed voor het milieu is en je houdt er weer geld aan over.

Duurzaam leven gaat vooral om bewust leven. Denk na over de dingen die je doet, maakt en gebruikt en bedenk of het beter en slimmer kan. Begin met Ă©Ă©n van de tips en stap voor stap help jij mee aan een schonere wereld.

Deze website maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technieken.

Sluiten

Vanaf nu te koop

Online en in de winkel bij

Ga naar de webshop